Безлихвен кредит: вземи бързо и сигурно

Всеки от нас може да попадне в ситуация, когато спешно се нуждае от допълнителни средства, но заплатата е далеч на хоризонта. Безспорно такива обстоятелства могат да бъдат стресиращи и да те поставят в неловко положение. В такива случаи, решение може да представлява вземането на безлихвен кредит.

Предложението да върнеш обратно толкова пари, колкото си изтеглил, може да ти звучи примамливо, но това не се случва без определени условия. Най-често компаниите предлагат безлихвен кредит за 1 месец и то, ако спазиш изискванията.

Вземи онлайн кредит днес

В тази статия ще разгледаме подробно какво е безлихвен кредит и как може да кандидатстваш за него. Също така ще научиш за какво да внимаваш, когато вземаш такъв кредит.

Какво е безлихвен кредит

Какво трябва да знаеш, ако теглиш безлихвен кредит.

Много от фирмите за бързи кредити в България, днес предлагат безлихвен кредит. Това не е някакъв алтруистичен акт, а е маркетингов трик, с който компаниите печелят клиенти. Пазара на фирми за бързи кредити в страната наблюдава силна конкуренция – с безлихвен кредит финансовите институции примамват клиенти да кандидатстват при тях. Надеждата е, че тези клиенти ще станат лоялни като изтеглят няколко кредита в впоследствие. По този начин фирмата не печели нищо от първият предоставен заем, но излиза на печалба след това.

Това е изключително предложение за клиентите, защото получават безплатно краткосрочно финансиране. Безлихвеният кредит предоставя на заемополучателите възможността да вземат пари на заем, без да се налага да платят каквато и да било лихва за периода на кредита. Това означава, че ако изтеглиш 600 лева за период от 20 дни, ти ще върнеш обратно 600 лева на компанията след 20 дни.

Тъй като това е маркетингов ход с цел спечелване на нови клиенти, най-често безлихвеният кредит се предлага еднократно. Продуктите са популярни под различни названия, като например: безлихвен кредит за 1 месец, безлихвен кредит до заплата или първи безлихвен кредит. Това е така, защото продуктите се предлагат на клиенти, които кандидатстват за първи път в определена фирма.

Важно е да знаеш, че безлихвените кредити обикновено се предоставят за определен максимален срок, който е посочен от кредитната компания. Най-често максималният срок за безлихвен кредит до заплата е 30 дни, след което трябва да върнеш кредита обратно. Трябва да знаеш, че ако просрочиш кредита може да последва голямо оскъпяване. Най-често този тип кредитни продукти идват с гратисен период от 30 дни, през който не дължиш никаква лихва за това, че си ползвал парите. Ако, обаче, просрочиш този период и не платиш кредита си на време, промоцията отпада и ти ще трябва да платиш лихва за целият период на заема.

Кредита с 0% лихва има своите големи предимства, но трябва да си наясно със спецификите на финансовият продукт. Тази статия ще ти помогне да разбереш по-добре условията и ограниченията, за които да внимаваш, когато теглиш безлихвен кредит.

Безлихвен кредит – предимства

Какви предимства има безлихвения кредит?

Безлихвените кредити са станали популярни сред потребителите в България, и с добра причина. Те предлагат редица предимства, които ги отличават от традиционните видове кредити. Нека разгледаме някои от основните преимущества на безлихвените кредити:

 • Нула разходи за определен период: Най-очевидното предимство на един безлихвен кредит е, че не плащаш лихва за определен период от време. Това може да ти спести значителна сума пари, особено ако успееш да върнеш кредита в рамките на безлихвения период. При безлихвен кредит до заплата, най-често максималният период на кредита е 30 дни. Има няколко кредитни фирми в България, които вече предлагат и безлихвен кредит за 45 дни.
 • Бързо кандидатстване и одобрение: Безлихвен кредит обикновено предлагат фирми за бързи кредити и финтех компании, които имат автоматизирани процеси за кандидатстване и одобрение. Това означава, че можеш да получите парите бързо, което е идеално, ако се нуждаеш от спешен достъп до средства.
 • Подобряване на кредитната история: Ако върнеш безлихвения си кредит навреме, това може да помогне за подобряването на твоята кредитна история и рейтинг. Това е особено полезно, ако си нов в света на кредитирането и искаш да изградиш репутация на добър заемополучател.
 • Гъвкавост: Безлихвените кредити обикновено предлагат голяма гъвкавост по отношение на размера на заема и периода на връщане. Това означава, че можете да изберете условия, които най-добре отговарят на вашите лични и финансови нужди.

Кога е подходящо да се възползваме от безлихвен кредит до заплата?

Ситуации, в които е подходящо да изтеглиш безлихвен кредит за 1 месец.

Може да се възползваш от безлихвен кредит за 1 месец при различни ситуации, когато ти е нужен бърз достъп до средства. Ето някои ситуации, в които идеалното решение може да се окаже безлихвен кредит до заплата:

 • Неочаквани разходи: Всички сме били изправени пред неочаквани разходи като аварии в дома, автомобилни ремонти или медицински разходи. В такива случаи, един безлихвен кредит може да ти даде възможност да покриеш тези разходи веднага, без да трябва да се притесняваш за лихви за определен период от време.
 • Преди заплата: Ако си точно преди заплата и ти трябват малко пари за основни нужди като храна, наем или сметки, може да вземеш първи безлихвен кредит. Това ще ти помогне да се справиш с временните финансови трудности и ще ти е напълно безплатно.
 • Фрийланс: Ако си избрал да практикуваш свободна професия и точно стартираш, банките едва ли ще ти отпуснат средства. Те искат да имаш сигурни доходи и добра кредитна история. В този случай един безлихвен кредит ще ти помогне много, като с него може да закупиш компютър, фотоапарат, бюро или други неща, които са ти нужни за работа. Най-хубавото е, че БНП Париба предлага безлихвен кредит на вноски за срок от цели 18 месеца.
 • Планиране на специално събитие: Ако планираш сватба, юбилей или друго специално събитие, може да се окаже, че трябва да направиш големи плащания предварително. Безлихвен кредит може да ти помогне да управляваш тези разходи, без да се налага да плащаш лихва за определено време.

Въпреки че безлихвените кредити могат да бъдат полезни в тези и много други ситуации, е важно да се помни, че те трябва да се използват отговорно. Винаги трябва да бъдеш сигурен, че можеш да върнеш кредита в рамките на безлихвения период, за да избегнеш разходи и потенциално неблагоприятно въздействие върху твоята кредитна история.

Как да кандидатстваш за безлихвен кредит

Стъпки за кандидатстване за безлихвен кредит.

Независимо дали кандидатстваш за безлихвен кредит до заплата или на вноски, процесът в повечето случаи е удобен и изисква минимални усилия. Възможно е процесът да варира в зависимост от кредитната компания, но ето няколко основни стъпки:

 • Запознай се с промоциите: Първата стъпка е да разгледаш различните финансови институции, които предлагат безлихвени кредити. Сравни условията, сроковете и изискванията, за да определиш кой кредитор предлага най-добрите условия за теб. Някои фирми предлагат безлихвен кредит до заплата, други предлагат безлихвен кредит на вноски с гратисен период от 1 месец.
 • Провери изискванията: Преди да кандидатстваш, увери се, че отговаряш на изискванията на кредитора. Най-често условията за кредит са свързани с възрастови ограничения, стабилен доход и в някои случаи – добра кредитна история.
 • Приготви лична карта: Повечето финансови институции, които предлагат безлихвен кредит има изключително опростена процедура за кандидатстване. Най-често се изисква само валидна лична карта, затова си я приготви.
 • Подай заявка онлайн: След като си готов, посети страницата на избраната кредитна компания и подай заявка за кредит онлайн. Процесът е бърз и лесен, като в него се включва попълване на формуляр и предоставяне на необходимата информация.
 • Чакай одобрение: След като подадеш заявката си, ще трябва да изчакаш одобрение. В зависимост от кредитора, това може да отнеме от няколко минути до час.

Получи парите си: След като заявката ти е одобрена, може да получиш парите си директно в твоята банкова сметка или на каса на ИзиПей.

Какво трябва да знаеш, когато вземаш безлихвен кредит

Важни препоръки, когато теглиш безлихвен кредит.

Вземането на безлихвен заем е добра възможност да получиш бърз достъп до пари без разходи за определен период от време. Въпреки това, има някои важни неща, които трябва да имаш предвид:

 1. Фиксиран гратисен период: Важно е да помниш, че периода, в който няма да платиш лихва не е безкраен. Обикновено той е един месец, но може да варира в зависимост от кредитора. Ако не върнеш кредита в рамките на безлихвения период, ще започнеш да плащате лихва върху оставащата сума.
 2. Възможни са допълнителни такси и разходи: Някои кредитори може да начисляват допълнителни такси и разходи, включително такси за обработка, такси за късно плащане и др. Увери се, че си прочел и разбрал всички условия и разходи, преди да вземеш безлихвен кредит.
 3. Планирайте как ще върнеш кредита: Преди да вземеш безлихвен кредит, трябва да имаш ясен план как ще върнеш парите. Това може да включва създаване на бюджет, намаляване на ненужни разходи или търсене на допълнителни източници на доходи.

 Вземането на какъвто и да е кредит, а бил той и първи безлихвен кредит, е изключително важно решение. Подхождай с голямо внимание и планирай внимателно приходите и разходите си. Ако вземеш безлихвен кредит до заплата, това може да помогне на финансовите ти проблеми, но може и да се превърне в скъпо решение, ако не спазиш сроковете за връщане.

Безлихвен кредит и кредитната ти история

Как се отразява безлихвеният кредит на твоята кредитна история.

Всеки вид кредитен продукт, независимо дали си изтеглил безлихвен кредит, ипотека или имаш кредитна карта, се отразява на твоята кредитна история. Това в някои случаи може да е положително или отрицателно. Ето как може да въздейства безлихвен кредит за 1 месец на твоето ЦКР:

 • Положително влияние: Ако вземеш безлихвен кредит и го върнеш навреме, това може да има положително въздействие върху твоята кредитна история. Всеки път, когато върнеш кредит навреме, това демонстрира на кредиторите, че си отговорен платец, което може да подобри шансовете ти за одобрение в бъдеще.
 • Отрицателно влияние: От друга страна, ако вземеш безлихвен кредит и не успееш да го върнеш в рамките на гратисния период, това може да има отрицателно влияние върху твоята кредитна история. Закъснелите плащания и непогасените кредити могат да навредят на твоята кредитна оценка и да направят по-трудно получаването на кредити в бъдеще.

Какво да направиш, за да увеличиш шансовете си за успех:

 • Правилно управление на кредита: Въпреки че безлихвените кредити могат да бъдат полезни инструменти за управление на парите, важно е да ги използваш отговорно. Винаги трябва да имаш план как ще върнеш кредита. Никога не вземай повече пари, отколкото са ти нужни.
 • Проверявай кредитната си история: Независимо дали си взел безлихвен кредит или не, е добра идея от време на време да проверяваш кредитната си история. Може да се сдобиеш със справка за твоето кредитно досие от Централен кредитен регистър, който се управлява от Българска Народна Банка. Това ще ти помогне да разбереш по-добре какви задължения имаш, както и дали кредиторите ти докладват правилно информацията за теб.

Често задавани въпроси

Изтеглих първи безлихвен кредит, мога ли да удължа срока?

Изтеглил си безлихвен кредит за 30 дни, но сега имаш затруднение да го платиш на време. Не се притеснявай. Много фирми за бързи кредити предлагат опция да удължиш срока на първи безлихвен кредит или на безлихвен кредит до заплата.Какво трябва да знаеш? Това има допълнителни разходи, които не са малки. По-долу има пример за това, как се изчислява удължаването на кредита.

Пример:

Взел си безлихвен първи кредит за 30 дни. Искаш да удължиш срока с още 30 дни и да платиш следващият месец. Повечето фирми предлагат тази услуга, но промоционалните условия за кредита ти ще отпаднат. Ще трябва да заплатиш такса удължаване, която е равна на процент от главницата и ще трябва да заплатиш лихвата за първоначалният период на заема. Така, ако си взел безлихвен кредит за 30 дни, който си удължил с 30 дни, ще платиш лихва върху период от 60 дни.

Как да разбереш дали си одобрен за безлихвен заем

Кандидатствал си за безлихвен кредит и очакваш решението на кредитора. Най-често кредитната компания ще ти изпрати СМС или имейл с решението. В редки случаи ще ти се обадят по телефона. Следи регулярно мобилният си телефон и твоята електронна поща, за да не пропуснеш съобщението.

Кога ще получа парите по безлихвеният си кредит

Всички компании, които предлагат безлихвен кредит, предлагат удобни начини за получаване на парите. Това са да получиш парите по кредита на каса на ИзиПей или по твоята лична банкова сметка.

Ако си избрал да получиш парите по банков път, ще ги получиш до 2-3 часа след като си одобрен. Банките работят само в делнични дни. Ако си кандидатствал за кредит онлайн събота или неделя, или в извън работно време, то тогава ще получиш парите си в първият работен ден.

ИзиПей работи 7 дни в седмицата и повечето каси имат удължено работно време до 20:00 часа. Въпреки това провери с какво работно време е най-удобната за теб каса на ИзиПей, защото в по-малките населени места работното време е по-ограничено.

Как да върна безлихвен кредит

Опциите, които повечето компании за бързи кредити предлагат, са следните:

 • По банков път. Може да платиш от твоята банкова сметка директно по сметката на фирмата.
 • На каса на ИзиПей. Може да внесеш дължимата сума в брой на всяка каса в страната, като посочиш името на кредитора.
 • С дебитна или кредитна карта. Много от компаниите имат на страниците си виртуален ПОС терминал, през който може да платиш онлайн с твоята карта.

Може да намериш инструкции за плащане, като отидеш на интернет страницата на кредитора си. Потърси страница, която се казва „плащане“, „как да платя“ или нещо подобно. Там ще намериш подробна информация за плащане.

Заключение

 Компаниите, които предлагат безлихвен кредит, имат различни търговски имена. Най-често това са безлихвен кредит до заплата, безлихвен кредит за 1 месец или първи безлихвен кредит. Независимо какъв продукт си избрал, помни, че той идва с определени условия. Промоцията не е за безкраен срок и трябва много добре да спазиш всички изисквания, за да не ти се начислят лихви.

Полезни статии на CreditRadar.bg: Ако искаш да научиш още за бързите кредити, прочети нашият блог, в който ще намериш интересни статии и съвети.

Ако имаш въпроси или препоръки, остави ни коментар под поста.

Вашият коментар