Често задавани въпроси

Ако искаш да изтеглиш бърз, но има много неща, които не са ти ясни, прочети често задаваните въпроси на тази страница.

Как да кандидатствам за бърз кредит онлайн?

При онлайн кредитите, кандидатстването става изцяло по интернет. Избери си подходяща финансова институция, отиди на сайта ѝ и попълни формата за кандидатстване. Документите по кредита се подписват от разстояние, обикновено като въведеш СМС код или влезеш в профила си.

Целият процес по кандидатстване обикновено е в няколко стъпки и отнема неповече от 10-15 минути.

Какви са условията за получаване на бърз кредит онлайн?

Условията се различават при различните кредитни компании, но като минимум трябва да отговаряш на следните условия:

– Да си български гражданин.

– Да си навършил 18 години. Някои фирми за онлайн кредити имат максимална възрастова граница. Обикновено не приемат клиенти над 70 годишна възраст.

Какви документи трябва да приготвя, когато кандидатствам за кредит?

Когато кандидатстваш за бърз кредит онлайн, единственият документ, който ти е необходим, е валидна лична карта. Кредитните компании ще набавят останалата им необходима информация (за доход, семейно положение, кредитна история и други) от регистрите, до които имат достъп.

Какви проверки ще направят за мен?

Когато кандидатстваш за онлайн кредит от фирми за бързи кредити, финансовите институции ще направят справка за теб в определени държавни регистри, за да научат повече за теб и за твоят рисков профил. Най-често използваните регистри са тези на НАП, МВР, НОИ, ЕСГРАОН и ЦКР. Това ще им даде информация за твоите данъчни задължения, декларирани доходи, имущество, кредитна история и т.н.

Финансовите институции ще съберат и обработят тази информация, което ще им помогне да изчислят твоята кредитоспособност и рисков профил.

Кога ще получа парите, ако съм одобрен за кредит?

Всички компании за онлайн кредити предлагат превеждане на одобрената сума по ИзиПей или чрез банков превод по твоята лична банкова сметка. А от известен период от време, някои компании предлагат и дори директен превод на парите по твоята кредитна или дебитна карта.

Искам да погася кредита си предсрочно, ще имам ли такси?

Възможно е да имаш такса при предсрочно погасяване на кредита. Трябва да провериш конкретните общи условия на финансовата институция, която си избрал.

Важно е да знаеш, че кредитора няма право да ти начисли такса при предсрочно погасяване по-голяма от 1% от усвоената сума, ако погасяваш кредита си през първата година и по-голяма от 0.5%, ако погасяваш кредита си през всяка следваща година.

Забавих плащането по кредита си. Какво да правя?

Не се притеснявай, това често се случва. На първо място, свържи се с компанията, от която си взел онлайн кредит. Обясни им ситуацията и намери с тях най-доброто решение.

Какво става, ако не мога да платя кредита си?

Ако имаш временни финансови проблеми, опитай се да договориш преструктуриране на кредита си с твоят кредитор. Вероятно е компанията да прояви разбиране и да ти помогне да станеш редовен платец.

Ако нямаш никаква възможност да платиш кредита си, то тогава кредита ти ще премине в статус просрочен в ЦКР и твоята кредитна история значително ще се влоши. Ако не заплатиш кредита си, е възможно кредитора да предприеме правни действия срещу теб или да продаде вземането на колекторска фирма, която изкупува просрочени вземания.

Мога ли да рефинансирам кредита си. Как става?

Да, обикновено рефинансирането на кредит е възможно. За точните условия трябва да се обърнеш към твоят кредитор или да прочетеш условията на сайта им. Най-често кредитните компании искат да имаш платена една или две вноски по активният си кредит, за да кандидатстваш за рефинансиране. Също така повечето фирми имат условие текущият ти кредит да е в статус редовен.

Мога ли да кандидатствам за бърз кредит, ако имам други кредити?

Можеш да кандидатстваш за бърз кредит, без значение колко други финансови продукта използваш. Знай че всяка една финансова институция ще направи оценка на твоята кредитоспособност в момента на кандидатстване. Ако компанията прецени, че нямаш достатъчно доходи, за да изплащаш още един заем, тя ще ти откаже кредита.

Имам лошо ЦКР, мога ли да кандидатствам за заем?

Да. Повечето фирми за бързи кредити отпускат заеми на хора с лоша кредитна история. Фирмите за бързи кредити традиционно са ориентирани към хора с по-висок рисков профил и са склонни да поемат по-голям риск от банките.

Да изтегля ли бърз кредит или да взема друг вид кредит?

Ако имаш възможност, не тегли бърз кредит. По-добре вземи потребителски кредит от банка, който ще бъде при много по-изгодни условия за теб.

Датата на падежа е неработен ден, какво да правя?

Не се притеснявай. Ако датата, на която трябва да платиш вноската по кредита си, се пада почивен ден, то за дата на падеж се счита първият работен ден след това.

Отказаха ми кредит. Какво да правя?

Не се притеснявай, това е напълно нормално. Различните фирми за онлайн кредити имат различни критерии, по които правят оценка на кредитоспособността на клиентите си. Има много различни причини, за да ти откажат кредит, някой от тях са:

– Заявил си прекалено висока сума за кредит, а си одобрен за по-ниска. Коригирай искането за кредит и опитай отново.

– Нямаш достатъчно високи доходи или нямаш никакви доказуеми доходи. Възможно е кредитора да е преценил, че доходите ти не са достатъчни, за да покрият бъдещите плащания по кредита, за който кандидатстваш.

– Имаш значително влошаване в кредитната си история. Ако имаш значителни забави по текущи или минали кредити, е възможно кредитора да прецени, че рисковият ти профил не е подходящ и да откаже искането за кредит.

Ако са ти нужни пари сега, кандидатствай за онлайн кредит и в други фирми – критериите на различните финансови институции се различават и е напълно възможно да те одобрят за кредит на друго място. Ако не ти трябват спешно пари, тогава изчакай да мине известен период от време 30 – 60 дни, за да се опреснят данните ти за дохода и твоята кредитна история в регистрите. Ако информация за теб е по-добра в следващия период, има по-голяма вероятност да те одобрят за кредит.

Ако имаш още въпроси или ти е нужна помощ, свържи се с нас.